THE MIDEAST FORUM - Diplomacy, Politics, Culture, Intellectuals and Oppositions Groups in the Middle East
כתב-העת מגזין המזרח-התיכון עוסק בכלכלה, בתקשורת, בביטחון, בחברה ובפוליטיקה של האזור גם בהקשר לזירה הבינלאומית ולזירה הישראלית. לצד מאמרי אקטואליה, ניתן לקרוא מאמרים אקדמיים, סקירות חדשותיות, ידיעות בענייני היום וסיכומים חודשיים על אירועי טרור אסלאמי ברחבי-העולם. רבים מהמאמרים תורגמו לאנגלית, לצרפתית, לספרדית ולשפות אירופאיות נוספות. כל המידע המופיע באתר מיועד לשימוש חופשי בכל עת. תגובות, הערות או שאלות תתקבלנה בברכה. sellayohai@gmail.com
|
על תקינות פוליטית ועל עליבותה של האקדמיה הישראליתמאת: ד"ר ישראל בר-ניר29.12.2013
הראיון של פרופסור ישראל אומן, חתן פרס נובל בכלכלה לשנת 2005, עם יעקב אחימאיר בתוכנית "רואים עולם" היה חוויה מרנינת לב. במשפט אחד הוא העמיד את עלובי הנפש מאוניברסיטת חיפה במקומם. לאוניברסיטת חיפה יש מסורת רבת שנים של פעילות חתרנית מאחורי המסך של "חופש אקדמאי". המוסד הזה מתפאר בכך שהוא איננו "אוניברסיטה ציונית", אבל כאשר זה נוגע לקבלת תקציבים מהממשלה הציונית, הוא בראש התור.
התקינות הפוליטית במוסד הזה איננה נעצרת בחלוקת תארי דוקטור כבוד. היא גולשת גם לתחומי הפעילות האקדמאית. באוניברסיטת חיפה נהוג להעניק תארים, לא תארים של כבוד, על עבודות "מחקר" מפוברקות, עבודות מחקר שאין להן כל בסיס עובדתי. לפני שנים אחדות, אוניברסיטת חיפה העניקה תואר בהיסטוריה לאדם שפברק סיפור על אירוע שלא היה ולא נברא במלחמת העצמאות. המקרה זכה לכותרות בעיתונות. הטעות היחידה של אותו "חוקר" היתה שהוא התייחס בסיפורו לאנשים חיים, ובכך הוא חשף את עצמו לתביעה על הוצאת דיבה. הוא החליט שהמחיר אותו יהיה עליו לשלם קצת גבוה עבור פיסת הנייר בה חשקה נפשו, ולכן הוא פרסם התנצלות בה הוא הודה שכל המעשה היה פרי דמיונו.
לא טרחתי לבדוק כמה מקרים נוספים כאלה היו באוניברסיטה הזאת, אבל הסיפור לא נגמר כאן. כשהנושא היה בחדשות, נאמר שה"מחקר" הזה זכה לציון 97. זה כבר גירה לי את הסקרנות - אני בא מהמדעים המדויקים, וגם שם לא תמיד אפשר לדייק בציון עד כדי אחוז אחד. פניתי בדוא"ל לראשת החוג (אינני זוכר כבר את שמה), ושאלתי אותה מה הביא לכך שה"חוקר" קבל רק 97. איזה פגם מצאו בעבודתו שמנע ממנו לקבל את הציון 100? למרבה הפלא קבלתי תשובה. בתשובתה היא אמרה ש"הציון שיקף את שיטות המחקר" (אני מצטט מהזיכרון). נו, באמת. לפי הנחיותיה של "האקדמיה ללשון העברית", לראש חוג ממין נקבה יש לפנות בתואר ראשה, אבל אם לשפוט ע"פ התשובה הזאת, מה שיש לגברת הזאת מעל הכתפיים הוא באמת ראשה ולא ראש.
על כל פנים, למיטב ידיעתי את התואר לא שללו מאותו חוקר והוא ממשיך להתגנדר בו עד היום הזה. זמן קצר לאחר המעשה ראיתי את שמו באיזו כתבה בעיתון "מעריב". שם הוא הוגדר כ"היסטוריון שנוי במחלוקת".
שתי הערות לסיכום. קראתי שבתפקיד נשיא אוניברסיטת חיפה מכהן עמי איילון, אדם בעל עבר צבאי וביטחוני מפואר. לא ברור מה הוא הרקע האקדמאי שלו המכשיר אותו לכהן כנשיא אוניברסיטה. נשיא אוניברסיטה איננו עוסק במחקר ו/או הוראה, והוא גם לא המנהל האדמיניסטרטיבי של המוסד. תפקידו הוא בעיקר לגייס כספים ולמצוא תורמים. לשם כך נהוג למנות לתפקיד כזה אדם בעל מוניטין בעולם האקדמאי, אדם שהרקע שלו מעיד על איכות המוסד בראשו הוא עומד. מינויו של עמי איילון לתפקיד הזה נראה כמו סידור ל"מי שהיה" שלא הצליח למצוא תעסוקה הולמת. והערה שנייה, אני מוכן להתערב שאם יוצע להעניק לשמעון פרס תואר דוקטור כבוד מטעם אוניברסיטת חיפה, הוא לא יהסס לענות בחיוב. == מאת: ד"ר ישראל בר-ניר, "על תקינות פוליטית ועל עליבותה של האקדמיה הישראלית", מגזין המזרח התיכון, 29 בדצמבר 2013.
|
גלריית המגזין
18 בינואר 2021
טרור אסלאמי: 165 בני-אדם נהרגו ביממה האחרונה;
קורונה בשידור חי - מדינות, מספרים ונפגעים
מאמרים על טורקיה
פרויקט מחקרי - הצבא הטורקי מגן החילוניות הטורקית
טורקיה - מדוע אי-אפשר לסמוך על מדינה מוסלמית
ארדואן משתעשע בטורקיה על חשבון הפלסטינים
ארדואן עדיין מסוכן למדינת-ישראל
מאמרים על אפריקה
סומליה - סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה
האיום כלפי הנוצרים בבורקינה-פאסו
אפריקה מנסה להילחם בטרור האסלאמי הקטלני
טרור אסלאמי, פליטים ומלחמת-אזרחים בקמרון
אנטומיה של טרור אסלאמי קטלני במוזמביק
אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות
טרור אסלאמי וקטסטרופה אנושית באגם צ'אד
כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית
נשים בעולם-הערבי
נוני דרוויש - ערבים למען ישראל ד"ר וופא סולטן - ליברלית ממצרים בריג'יט גבריאל - לבנונית למען ישראל וג'יהה אל-חוידר - ליברלית סעודית
מחמוד דרוויש - משורר ההרס והחורבן
דמויות היסטוריות בעולם-הערבי
אחמד שוקיירי וכישלונה של לאומיות הפלסטינית
מוחמד חסניין הייכל - העורך המיתולוגי של אל-אהראם
תפקידה של ממשלת הבעת' הסורית במלחמת ששת-הימים
אחמד סעיד - הקריין המיתולוגי של "סאות אל-ערב"
אתרי תוכן ותרבות
מגזין המזרח התיכון 2021-2006
|