THE MIDEAST FORUM - Diplomacy, Politics, Culture, Intellectuals and Oppositions Groups in the Middle East
כתב-העת מגזין המזרח-התיכון עוסק בכלכלה, בתקשורת, בביטחון, בחברה ובפוליטיקה של האזור גם בהקשר לזירה הבינלאומית ולזירה הישראלית. לצד מאמרי אקטואליה, ניתן לקרוא מאמרים אקדמיים, סקירות חדשותיות, ידיעות בענייני היום וסיכומים חודשיים על אירועי טרור אסלאמי ברחבי-העולם. רבים מהמאמרים תורגמו לאנגלית, לצרפתית, לספרדית ולשפות אירופאיות נוספות. כל המידע המופיע באתר מיועד לשימוש חופשי בכל עת. תגובות, הערות או שאלות תתקבלנה בברכה. sellayohai@gmail.com
|
סוריה ולבנון סיכמו על "מאבק משותף" בטרור האסלאמיסוריה15.11.2008
מאת: ד"ר יוחאי סלע
סוריה ממשיכה את המשחק הכפול שלה עם לבנון, עם עיראק, עם ישראל ועם ארה"ב. מאז הפצצת הכור הסורי בדיר אל-זור, בספטמבר 2007, סוריה עברה תקופה קשה ומאתגרת מבחינה צבאית. אירועים ביטחוניים למכביר ומאבקים אכזריים על הנהגת המדינה העיבו במידה רבה על התכנון האסטרטגי של סוריה, וכן גם על הנחותיה הבסיסיות בנוגע לזירה המזרח-תיכונית ובעיקר בנוגע לזירה הערבית הקרובה אליה - זו השסועה בין מאבקים דתיים אלימים לבין מאבקים עדתיים היסטוריים. ויחד עם זאת, המשטר הסורי עדיין נצמד לשלושת עקרונות הראשיים שהנחו אותו במהלך השנים האחרונות:
א. המשטר הסורי פועל על-פי הדגם האיראני והוא לא חדל מלנסות לרכוש יכולת גרעינית ברמה כזו או אחרת למרות הפצצת הכור הסורי בדיר אל-זור. ב. ניצול העימותים המקומיים, הדתיים והעדתיים, במזרח-התיכון לתועלתה של סוריה. ג. הקשר האסטרטגי עם איראן ומדיניות "ההתנגדות" כלפי ישראל, ארה"ב והמערב. תדמיתו של הנשיא בשאר אל-אסד ברחבי המזרח-התיכון נבנית במידה רבה ממדיניותו התקיפה נגד ארה"ב ובעלי בריתה העיקריים באזור.
במסגרת הזו, מתחוללים לעיתים שינויים טקטיים במדיניות הסורית במטרה לבחון את הנתיב הרצוי בו סוריה יכולה להגביר את השפעתה באזור מבלי לשלם על כך מחיר גבוה מידי. דהיינו, אם לפתע סוריה מנהלת דיאלוג עם שכנותיה היריבות על נושאים משותפים לכאורה, זהו דיאלוג צורני אך לא דיאלוג מהותי המורה על שינוי אסטרטגי מרחיק-לכת. השינויים הקוסמטיים נעשים במסגרת השמירה של השלטון העלווי של משפחת אסד והגנה על מרכזי הכוח העיקריים של המשטר המתבססים על נאמנות משפחתית הדוקה של הקרובים ביותר.
מאז מלחמת לבנון השנייה, יולי 2006, הנושא הסעודי אינו יורד מסדר היום הסורי. על-פי הערכות סוריות, המשותפות למרבית הצמרת הסורית הבכירה, לסעודיה יש תפקיד ראשי באירועים שהתרחשו בתוך סוריה עצמה ובאירועים הקשורים למדיניות הסורית כלפי לבנון ואיראן. על-פי הערכות אלה, סעודיה בוחשת באורח פעיל ועקבי נגד האינטרסים של סוריה במזרח-התיכון, והיא אינה מהססת לפעול בשיתוף פעולה עם יריבותיה המסורתיות של סוריה גם בתחומים ביטחוניים-מודיעיניים. מבחינות רבות, שיתוף הפעולה בין ארה"ב לסעודיה די מובן לצמרת הסורית גם אם הוא נוגע לעניין לבנון. אולם, מה שמטריד באמת את הצמרת הסורית הוא שסעודיה חצתה "קווים אדומים" המערערים לחלוטין את ההנחה שבשם ה"האומה הערבית" לא משתפים פעולה עם האויב באורח הדוק ולעיתים גם באורח-גלוי.
בעיני הסורים, התערובתה המסיבית של סעודיה בלבנון משרתת אך ורק את האינטרסים של ישראל. יתרה מזאת, סעודיה בחתרנותה העקבית בלבנון, על-פי הטענה הסורית, החליפה את החתרנות הישראלית והיא פועלת בימים אלה בניגוד לאינטרס הערבי בשאלת לבנון ובשאלות בוערות נוספות הקשורות למזרח-התיכון.
מאז מלחמת לבנון השנייה ומאז שהתגבשה ההבנה הסמוייה בין ישראל לבין המדינות הערביות הסוניות המתונות בשאלת תפקידם השלילי של חסן נסראללה, סוריה ואיראן בנוגע ליציבותה של לבנון, דוברים סורים ובעלי-בריתם בלבנון אינם מפספים כל הזדמנות לתקוף את סעודיה במגוון תחומים הנוגעים ללבנון, לעיראק ולישראל. עומק ההתקפות הללו מורה על תסכול הולך וגובר בקרב הצמרת הסורית בשאלת חשיבותה ותרומתה של סעודיה והשפעתה על מהלכים אחדים המתרחשים במזרח-התיכון. כתוצאה מכך, דוברים סורים נוטים לייחס לסעודיה תפקיד שלילי בכל התרחשות דרמתית העומדת בסתירה לאינטרס הסורי. כך למשל, דוברים סורים רמזו לתקשורת הערבית שסעודיה סייעה לישראל בהתקפה של הכור הגרעיני בדיר אל-זור בספטמבר 2007. כמו כן, נרמז מפי דוברים סורים כי דיפלומט סעודי סייע בחיסולו של עימאד מורנייה שהתבצע בפברואר 2008 במתחם בטחוני מאובטח היטב השוכן בלב דמשק. לאחרונה נרמז בתקשורת הסורית על מעורבתם של סעודים אחדים בהפעלתה של מכונית תופת קטלנית שהתפוצצה ב-27 בספטמבר 2008 בדרומה של העיר דמשק ליד מבנה המסונף למודיעין הסורי.
התרגיל הסורי כלפי לבנון מהלך השנים האחרונות הצטברו די והותר הוכחות שהמודיעין הסורי הפעיל את ארגון הטרור "פתח אל-אסלאם" לתועלת האינטרס הסורי במטרה לערער את היציבות הפוליטית בלבנון. לפתע, בתחילת אוקטובר 2008 החלה הטלוויזיה הסורית לשדר וידויים של חברי ארגון "פתח אל אסלאם" שמסרו כי הם אלה שביצעו את הפיגוע בדמשק בספטמבר 2008 על-פי הוראה שהגיעה מבכירים לבנוניים השייכים ל"קואליציית ה-14 במרס" בראשותו של סעד אל-חרירי.
הציניות הסורית הידועה לשמצה לא הסתיימה רק בעניין הזה: ב-10 באוקטבר 2008, הודיעה סוכנות הידיעות הסורית על הקמתה של ועדה משותפת לסוריה וללבנון שתעסוק בתיאום ביטחוני על-מנת לייעל את המלחמה בטרור - שהוא בחלקו הגדול פרי הטקטיקה הסורית המופעלת כלפי שכנותיה של סוריה כחלק אינטגרלי במדיניותה המסורתית.
|
גלריית המגזין
8 במרץ 2021
טרור אסלאמי: 146 בני-אדם נהרגו ביממה האחרונה;
קורונה בשידור חי - מדינות, מספרים ונפגעים
מאמרים על טורקיה
פרויקט מחקרי - הצבא הטורקי מגן החילוניות הטורקית
טורקיה - מדוע אי-אפשר לסמוך על מדינה מוסלמית
ארדואן משתעשע בטורקיה על חשבון הפלסטינים
ארדואן עדיין מסוכן למדינת-ישראל
מאמרים על אפריקה
סומליה - סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה
האיום כלפי הנוצרים בבורקינה-פאסו
אפריקה מנסה להילחם בטרור האסלאמי הקטלני
טרור אסלאמי, פליטים ומלחמת-אזרחים בקמרון
אנטומיה של טרור אסלאמי קטלני במוזמביק
אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות
טרור אסלאמי וקטסטרופה אנושית באגם צ'אד
כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית
נשים בעולם-הערבי
נוני דרוויש - ערבים למען ישראל ד"ר וופא סולטן - ליברלית ממצרים בריג'יט גבריאל - לבנונית למען ישראל וג'יהה אל-חוידר - ליברלית סעודית
מחמוד דרוויש - משורר ההרס והחורבן
דמויות היסטוריות בעולם-הערבי
אחמד שוקיירי וכישלונה של לאומיות הפלסטינית
מוחמד חסניין הייכל - העורך המיתולוגי של אל-אהראם
תפקידה של ממשלת הבעת' הסורית במלחמת ששת-הימים
אחמד סעיד - הקריין המיתולוגי של "סאות אל-ערב"
אתרי תוכן ותרבות
מגזין המזרח התיכון 2021-2006
|